Wie zijn de Drentse Vlaggenhijsers?

Welke verhalen schuilen er achter de Drent?

En wie is de Drent?


Dat zijn vragen die vormgever Vera Vos (1999, De Wijk), illustrator en documentairemaakster Okki Poortvliet (1999, Odoorn) en theatermaker en muzikant Hans van der Werf (1998, Borger) stellen. 

Je ziet ze steeds meer wapperen, de rode sterren en het zwarte torentje op de Drentse vlag. Sinds de coronacrisis stijgt de verkoop van regionale vlaggen. In provincies als Friesland en Zeeland stikt het ervan.

Maar ook de Drent lijkt steeds trotser te worden op zijn provincie. Alsof er met elke winstpartij van FC Emmen ergens in Drenthe een extra vlag wordt gehesen. Wanneer is het moment dat je beslist: vandaag is de dag dat die Drentse vlag er komt? Hoelang hangen ze er al? En waarom uiten mensen zich door middel van een vlag?

Hans, Vera en Okki gingen heel Drenthe door, de provincie waar ze alledrie opgroeiden, om zoveel mogelijk verhalen van de Drentse Vlaggenhijsers te verzamelen.

De Vlaggenhijsers is een documentairefilm en een voorstelling over de confrontatie tussen het platteland en, zoals de Drenten het noemen, “de stedelingen”. Een verhaal over een verdwijnende taal, de veiligheid van je dorp, “moi” zeggen, trots zijn en gewoon normaal doen.

In de zomer van 2022 was een eerste versie van De Vlaggenhijsers te zien in het Drents Museum, lees daarover hier meer.21 juni ging de documentairefilm in première, september 2023 spelen we de voorstelling op 4 verschillende locaties. Dit zullen vier plekken zijn in de gemeenten Emmen, De Wolden, Midden-Drenthe en Coevorden.
︎.  ︎.