Henk van der Spoel

︎Beilen  ᴏɴᴛᴍᴏᴇᴛ ᴅᴇ ᴅʀᴇɴᴛꜱᴇ ᴠʟᴀɢɢᴇɴʜɪᴊꜱᴇʀꜱ


★ ★ ★

Henk is geboren op de boerderij in Westdorp. In 1981 begon hij met een SRV wagen, maar inmiddels heeft hij al 25 jaar een succesvolle handel in technische gereedschappen.

Henk praat altijd Drents en is hier trots op. Henk: "Op school werd mij eigenlijk altijd verweten dat ik té Drents sprak en Nederlands moest praten. Dat vond ik een groot onrecht. Men deed voorkomen dat dialect praten bij onopgeleide mensen hoorde. Zo ervaarde ik dat en ik voelde mij beledigd, want de Drentse taal hoort bij mij."
Dat minderwaardige imago over de Drentse taal en Drenthe prikkelt mij enorm waardoor ik juist een hele sterk trots voor Drenthe en de taal heb ontwikkeld.

"De zanddrent is voor het overgrote deel vrijzinnig denkend. Men is vanuit vroeger (werkend op het platteland) gewend om elkaar overal bij te helpen: zaaien, oogsten, coöperatief, etc. En omdat je elkaar nodig had, werd alles eerst onderling besproken en stak niemand de kop ver boven het maaiveld uit. Die bescheidenheid van ons Drenten vind ik heel mooi.

Henk is trots dat hij een Drent is en dat toont dat (naast het spreken van de taal) ook door middel van zijn 1984 Formule Ford2000. Deze heeft een grote Drentse vlag op de zijkant. Ooit begon Henk met de motorfietsen, maar al snel maakte hij de overstap naar de liefde voor open historische race auto’s (van max 500 kg). Eenmaal ontdekt was Henk verkocht en inmiddels racet Henk al heel wat jaren in de top.

Hij vormt samen met Onno Zuidema (die een race auto heeft met een Groningse vlag) het team Obsolete. Samen gaan ze naar allerlei racewedstrijden in binnen-en-buitenland. Henk: "Ik stop wanneer ik 2 seconden langzamer ga racen. Dan is het gewoon mooi geweest. Als je meedoet, wil je wel gewoon competitie. Dat competitieve zit er altijd al in, mede door de vooroordelen over Drenten."