Willem & Dineke

︎Nieuw-Amsterdam ᴏɴᴛᴍᴏᴇᴛ ᴅᴇ ᴅʀᴇɴᴛꜱᴇ ᴠʟᴀɢɢᴇɴʜɪᴊꜱᴇʀꜱ


★ ★ ★

Willem & Dineke wonen 1-hoog in een prachtig appartement. Zonder voor-en-achtertuin, dus geen ruimte voor een vlaggenmast. Dan moet je gewoon een beetje creatief zijn!

Willem vroeg de jongens van de opleiding constructie bankwerker (metaal opleiding) om een vlaggenstok houder voor aan hun balkon. Zo hangt er nu aan hun appartement tóch een mooi Drents vlaggetje.

Willem heeft zijn jeugd doorgebracht in Nieuw Schoonebeek en Dineke in Nieuw Amsterdam. Beiden voelen zich echte Drenten en zijn hier trots op. "De gemoedelijkheid hier in het Noorden, 'ons kent ons', maar ook zijn we hier met z'n allen wat rustiger. De drukte zoeken we wel op als we daar behoefte aan hebben."

Willem merkt dat het Drents & het gevoel voor je omgeving wel veel minder speelt bij jongeren op zijn school dan vroeger. "Alles en iedereen globaliseert door o.a. internet, waardoor iedereen veel 'internationaler' wordt. De jeugd spreekt geen streektaal, maar straattaal. Daarom praat ik nog wel Drents tegen de jongelui, want ik zou het mooi vinden dat dit wel behouden blijft. Daar moeten we ons wel voor blijven inzetten, want dit is een stukje wat je nog verbindt met je omgeving."